Чому просунута освіта в галузі програмної інженерії — ключ до успішної кар'єри в IT

Авторка статті:
Поліна Власенко-Осипова
Поліна Власенко-Осипова
SMM at Neoversity

Для успішної кар'єри в IT-індустрії зараз потрібен диплом, що засвідчує закінчення магістратури. По-перше, тільки так ви можете отримати високоспеціалізовані поглиблені знання, по-друге — навчання в магістратурі розвиває практичні навички вирішення професійних задач підвищеної складності. І нарешті, у магістратурі можна здобути необхідні зв’язки, контакти, набути лідерських якостей у середовищі однодумців. 

Одним із цікавих і особливо цінних серед роботодавців напрямів є програмна інженерія. 

Що таке програмна інженерія?

Програмна інженерія — це спеціальність, що включає розробку, тестування, обслуговування програмного забезпечення відповідно до цільових потреб. Це мистецтво створення програм, що вимагає як технічної майстерності, так і глибокого вивчення та розуміння потреб клієнта. Тобто, якісний програмний продукт, який відповідає вимогам технічного завдання є кінцевою метою створення ПЗ. 

Інженерія програмного забезпечення – це багатогранна професія, яка вимагає від фахівців широкого спектра знань і навичок. Інженери-програмісти повинні вміти розв’язувати складні технічні задачі, працювати в команді та взаємодіяти із замовниками.

Без навичок креативності, лідерства, емпатії таким спеціалістам важко у професії. Саме ці навички можна отримати в магістратурі. Освітня програма розроблена таким чином, щоб поглибити ті первинні знання, які були дані студенту в рамках бакалаврату. 

Важливість просунутої освіти у сучасному IT-секторі

Спеціальність з програмної інженерії можна отримати в університеті, задовольнившись ступенем бакалавра. Проте випускник буде позбавлений багатьох переваг на ринку праці. Магістратура з програмної інженерії покликана забезпечити більш високий рівень підготовки, поглибити технічні знання, адаптивність до змін, розвинути лідерські якості. Тобто, з випускників магістратури виходять висококваліфіковані начальники технічних відділів, управлінці. Звісно, після проходження певного кар’єрного шляху. Але вони мають перевагу перед тими, хто закінчив бакалаврат, просуваються більш швидко та успішно.

Програмна інженерія, які бувають професії

Програмісти поділяються на три види:

  • системні програмісти – працюють з операційними системами і мережами;
  • прикладні програмісти – створюють певні програми;
  • Web-програмісти – працюють з глобальними мережами, займаються створенням сторінок сайтів та мобільних додатків. 

У кожного напрямі свої переваги, проте найбільш інтенсивно відбувається розвиток саме третього. Але для того, щоб бути успішним у створенні сайтів та мобільних додатків, потрібно водночас знати кілька поширених, найсучасніших мов програмування та особливості функціонування мереж. У магістратурі якраз можна опанувати ці знання, які є основою основ для будь-якого програміста, при чому без вивчення зайвих предметів, додаткових витрат часу на них. В сучасних умовах стала поширеною освіта онлайн з будь-якої точки світу, що дуже зручно, якщо людина працює, займається бізнесом, подорожує. Саме такий формат освіти дозволяє легко підтримувати Work-life balance. 

Для тих, хто сумнівається, чи варто іти в магістратуру, уже маючи інший диплом — наша відповідь “Так”. Наш час є ідеальним для світчерів! Ніколи не пізно перейти на новий щабель, досягти більшого, стати частиною IT-культури! 2 роки минуть швидко, а ви отримаєте 10+ реальних проєктів у портфоліо, що підтвердять вашу реальну кваліфікацію. 

Майбутнє програмної інженерії

У майбутньому, штучний інтелект буде використовуватися в інженерії програмного забезпечення для автоматизації та оптимізації. Його застосування прискорить процес розробки. 

Крім того, ШІ може підвищити якість програмного забезпечення шляхом виправлення помилок. 

Інструменти, які використовують методи штучного інтелекту, можуть автоматично визначати найбільш ризиковані частини коду. 

Також широким буде вплив інтернету речей. 

Інтернет речей (IoT) – це екосистема, де об’єкти здатні взаємодіяти та обмінюватися даними через мережу.

У сфері медицини IoT дозволяє створювати пристрої для віддаленого моніторингу пацієнтів. Буде потреба в інженерах, що забезпечать надійну та безпечну передачу даних, коли такі технології почнуть використовуватись ще більш широко та успішно. Іншим прикладом використання Інтернету речей є технології розумного будинку, що покликані забезпечити безпеку та комфорт в оселі. 

Що вивчає інженерія програмного забезпечення

Мінімум, який має опанувати сучасний інженер ПЗ:

  • Python
  • HTML and CSS;
  • JavaScript.

Це якщо брати саме мови програмування. Але наші викладачі дають фундаментальну освіту. Не лише розробка ПО вивчається у магістратурі. Спеціальність з програмної інженерії передбачає опанування технології управління проєктами Agile та вебдизайну, алгоритміки, основ математичних знань у тих межах, які потрібні програмісту та значно спростять йому життя. 

Основні переваги магістратури з програмної інженерії

  • У магістратурі Neoversity є можливість поглибленого опанування кількох тем на власний розсуд студента. Створене особливе середовище, сприятливе для креативності, самовираження та взаємопідтримки. Також є програма сприяння працевлаштуванню, тож по закінченні студент не лишається сам-на-сам із проблемою пошуку компанії, складання резюме, проходження співбесіди. Він має чітку базу, план дій, підтримку менторів та викладачів-практиків. 
  • Серед інших наших переваг є максимальна спрямованість студентів на можливості працевлаштування за кордоном: є 50+ країн, де визнано диплом: Україна, ЄС, США, Канада. 
  • Щоб бути ефективним при працевлаштуванні, вам буде потрібна англійська. Вивчайте її у магістратурі та успішно проходьте співбесіду!
  • Також ви опануєте Soft Skills, важливі в IT: ви станете справжнім командним гравцем!

Отже, на відміну від курсів, магістратура дає високорівневі технічні знання та навички і доступ до спеціалізованих ресурсів. Протягом навчання студенти мають доступ до бібліотек та новітніх технологій і лабораторій. 

Роль просунутої освіти інженерія програмного забезпечення у кар'єрному зростанні

Магістратура надає не лише поглиблені знання та практичні навички, але й забезпечує всебічну підготовку для вирішення складних задач у сучасному технологічному середовищі. Ось кілька причин, чому просунута освіта є важливою:

  1. Вивчення новітніх технологій: зараз настала ера розквіту штучного інтелекту, хмарних середовищ, тому у процесі навчання викладач робить акцент на них. Студенти отримують найновіші дані та актуальні знання, а не вчаться по застарілих програмах і підручниках минулого десятиліття. 
  2. Поглиблене розуміння процесів розробки: це те, що отримати на короткострокових курсах не вийде ніяк. Вища освіта в галузі інженерії програмного забезпечення охоплює детальне вивчення життєвого циклу розробки програмного забезпечення. Освітня програма має практичну складову на рівні 70%. Приділяється увага питанню керування проєктами та використання прогресивних методів для цього.
  3. Кар'єрний ріст та розвиток: можливе вертикальне та горизонтальне зростання. Випускник є бажаним для роботи у великих міжнародних проєктах, які змінюють світ. 
  4. Нетворкінг: контакти з професійною спільнотою та роботодавцями дозволяє швидко влитися у фахове середовище. 

Отже, ці 2 роки навчання у кращих серед кращих, що зокрема підтверджено численними нагородами та позитивними відгуками студентів, стануть незабутнім досвідом, який дозволить будувати кар’єру та керувати нею. 

Приклад успішних кар'єрних шляхів випускників магістратури

Кейс 1: Антон Чернов, 35 років, Salesforce Developer

Антон вирішив змінити професію і стати програмістом, незважаючи на свій вік. Він обрав Salesforce, оскільки цей напрямок затребуваний і дає змогу працювати віддалено. Він закінчив магістратуру з програмної інженерії. Успіху вдалося досягти, оскільки Антон був гнучким та цілеспрямованим, мав не лише просунуті технічні, а й особисті навички. 

Кейс 2: Ірина Соколовська, 32 роки, Frontend Developer

Ірина Соколовська успішно працювала в маркетингу, але завжди відчувала потяг до технологій і мріяла стати розробником програмного забезпечення. Вирішивши кардинально змінити кар'єру, вона обрала шлях Frontend-розробки. Ірина вступила до магістратури Neoversity, яка спеціалізується на сучасних IT-технологіях. Програма навчання передбачала інтенсивне вивчення HTML, CSS, JavaScript. 

Ірина швидко опанувала складні концепції. Завдяки підтримці менторів вона мала впевненість у своїх силах та розуміння, як їй обрати компанію для першого працевлаштування та пройти співбесіду, щоб успішно отримати офер. 

Після закінчення магістратури Ірина отримала кілька пропозицій роботи і вибрала позицію Frontend Developer у технологічній компанії. Зараз вона розробляє вебінтерфейси і щаслива, що її мрія нарешті стала реальністю.

Вплив магістратури на підвищення доходу та кар'єрні перспективи

В Україні та за кордоном (Європа, Канада, Америка) різниця у заробітній платі інженерів програмного забезпечення може складати 3-5 разів. Необхідно розуміти, що ви можете самостійно впливати на свій дохід. І після магістратури це буде набагато простіше. Працюйте віддалено або розгляньте варіант релокації, якщо в Україні вам не підходять умови. Отже, закінчення магістратури — це такий етап, коли ви берете кермо керуванням своїм життям у свої руки навіть в умовах невизначеності. 

Щодо професійних амбіцій: після бакалавріату, щоб зайняти керівні посади, потрібно більше часу. Деякі компанії вимагають закінчити для цього магістратуру, а бакалаврів не просувають. Тож не звужуйте коло власних можливостей, а вступайте після будь-якої спеціальності!

Переваги вступу на магістратуру з програмної інженерії

Ви поринете у цікавий та різноманітний світ створення корисних програм, додатків, хмарних сервісів. І все це максимально зручно для вас, адже у нас:

  • Європейська вища освіта в IT українською мовою. 
  • Вступ без ЄВІ/ЄФВВ. 
  • Навчання 100% онлайн, без бюрократії та зайвого стресу
  • Гнучкий вибір курсів в рамках навчальної програми
  • Можливість покращити англійську мову за професійним спрямуванням
  • Регулярні живі лекції
  • Підтримка кар’єрного консультанта
  • Гнучкий графік без сесій. 

Розгляньте можливість вступу на магістратуру для покращення своїх кар'єрних перспектив! 

Факультет програмна інженерія в Neoversity

Бронюйте безкоштовну консультацію із експертом приймальної комісії — дізнайтеся, які переваги ви отримаєте в EU магістратурі.

Відповімо на всі питання та надамо:

  • Детальну програму навчання
  • Графік, формат, документи, ліцензії
  • Розуміння, чи магістратура з програмної інженерії для вас
  • Детальні умови вступу
  • Зручні варіанти оплати (ми чуємо кожного!)