Де вчитися на ІТ (програміста) в Україні

Авторка статті:
Поліна Власенко-Осипова
Поліна Власенко-Осипова
SMM at Neoversity

Навчання на програміста в ІТ у 2024 році — доволі актуальна тема. З кожним роком сфера ІТ стає все більш популярною, бо хто ж не знає про славетні високі зарплати програмістів? Але щоб мати високий дохід, треба і освіту здобути таку, що забезпечить не тільки теоретичні знання, а й практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в IT. 

Не секрет: майбутнє за ІТ-сферою

Айтівець (програміст) – це професія майбутнього

У сучасному світі навіть той самий "магазинчик під домом" потребує айтішника, бо хто, як не він, налаштує термінал або ПК з системою 1С. Чи знали ви, що Сільпо має ІТ-відділ, що налічує понад 500 фахівців? Так, адже кожна компанія потребує захисту та підтримки в програмному забезпеченні (ПЗ).

96% компаній по всьому світу хоча б раз зіштовхнулись з кібератаками. А це втрата грошей бізнесу, падіння акцій та штрафні санкції за втрату конфіденційних даних. 

За даними Statista

Попит на ІТ-спеціалістів стрімко зростає, і це стосується саме кваліфікованих фахівців, які потрібні у всіх сферах. Від створення програмного забезпечення та веб-додатків до кібербезпеки, аналізу даних і розвитку штучного інтелекту – айтівці допомагають бізнесам оптимізувати процеси, впроваджують нові технологічні рішення та забезпечують безпеку в цифровому світі.

Згідно зі світовим дослідженням State of the Tech Workforce 2023, попит на айтівців зросте протягом 10 років на:

ІТ-сфера різноманітна та дає можливість не тільки створювати нове, але й бути частиною глобальних змін, що визначатимуть майбутнє нашої цивілізації.

Успішні айтівці – це ті, хто володіє як технічними (hard), так і м'якими (soft) навичками. На жаль, більшість українських ЗВО не завжди відповідають вимогам сучасності, тому приватні університети або ІТ-курси можуть стати кращим вибором.

Курси зазвичай дають базові знання за короткий термін. Після них ви можете претендувати на початкові позиції. Але, якщо ви хочете зростати, претендувати на гідну зп, вищі позиції, вам потрібна фундаментальна освіта, що пропонує глибоке розуміння принципів та технологій ІТ.

Вища освіта може допомогти як новачкам в ІТ, так і тим, хто вже має досвід в ІТ.  

Зараз саме час покращувати свої навички або набувати, якщо ви ще не в ІТ. Інвестуйте вже зараз в себе, щоб не шкодувати, як з біткоїном, який в 2005 так і не купили 🙁

ІТ-сфера: які існують спеціальності

ІТ-сфера пропонує широкий спектр можливостей для професійного розвитку. Від веброзробки до кібербезпеки – програміст може обрати напрямок, який найбільше відповідає його інтересам та таланту.

Любите розв'язувати проблеми та піклуватися, щоб їх було менше? Вам в Кібербезпеку (Cyber Security). 
А, може, любите створювати щось самостійно, і захоплюєтесь естетикою коду? Вам в розробники (Software Engineer).
Код вас геть не приваблює, але ви з зачудуванням розглядаєте гарні сайти та застосунки, думаєте, що могли б і самі таке створювати? То створюйте! Вам в Дизайн (Product Designer).
Любите аналізувати дані, вам легко даються цифри та розрахунки, навіть у великих об’ємах? Тоді вам точно в Аналітику (Data Science & Data Analytics)

На кожен смак є спеціальність в ІТ. Ми перерахували лише основні в ІТ, але ви можете знайти себе і в іншому: Рекрутинг, Тех.підтримка, Проджект-менеджмент та Бізнес-аналіз. 

Обирайте щось для себе і розвивайтесь в цьому напрямку, а ми допоможемо з освітою. 

Вища освіта в ІТ значно полегшує шлях до професійного зростання. Самостійне навчання може зайняти багато років, а неструктуровані знання можуть обмежувати можливості. Вища освіта дає систематизовані навички та знання, що допомагають швидше досягти вищих посад, працювати в міжнародних компаніях і отримувати гідну зарплату. Це вибір для тих, хто хоче збудувати стабільну та успішну кар'єру в ІТ.

Навчання на ІТ (програміста) в Україні 

В Україні невелика частка державних ЗВО, що можуть дати якісну освіту та навчити айтівців саме тому, що знадобиться їм у великих ІТ-компаніях. 

В Neoversity ми ретельно проаналізували вимоги потенційних роботодавців і створили програму навчання, яка відповідає сучасним потребам ринку. Ми знаємо, що важливо для успішної кар'єри, тому наші студенти отримують лише актуальні знання, без зайвого баласту.

У нас є два ступені вищої освіти: бакалаврат і магістратура. Ви можете розпочати навчання з нуля або приєднатися до нас уже з певним досвідом, щоб поглибити свої знання в ІТ і зрозуміти, як все працює "під капотом". Ми допоможемо вам структурувати й систематизувати ваші знання для успішної кар'єри в ІТ.

Освіта у нас це:

  • Гнучкий формат 100% онлайн
  • Програма сконцентрована на практиці та побудована за вимогами сучасного ІТ-ринку
  • Поглиблене вивчення англійської мови
  • Підтримка кураторів протягом всього навчання, щоб всі питання вирішувалися швидко і без проблем
  • Супровід Карʼєрного Центру — навчимо вас впевненості на співбесідах та оформимо разом CV та резюме
  • Викладачі з реальним досвідом в ІТ від 4 років
  • Зіркові лектори прямісінько з Google, Facebook, Nova Ukraine, Luxoft etc. 

Цікавить бакалаврат?

ІТ-бакалаврат Neoversity — державний університет з офіційною українською ліцензією МОН. Галузь знань 12-інформаційні технології, спеціальність 121 «Інженерія програмного забезпечення». 

Наша державна назва «Університет Сучасних Технологій Neoversity».

Що отримаєте:

  • Програму, розроблену в партнерстві з EPAM — глобальна ІТ-компанія та лідер на ринку України
  • Диплом абсолютно рівноцінний будь-якому іншому українському ЗВО 
  • Мова навчання: UA+ENG, з третього курсу 100% ENG. Наші випускники матимуть рівень С1
  • 20+ реальних проєктів в портфоліо, щоб роботодавці бачили ваші навички на практиці
  • Дипломний проєкт — власний стартап, який ви розробите в команді

Маємо можливості вступу:

  • За результатами НМТ 100+ балів
  • За грантовою системою від держави
  • Без іспитів (НМТ/ЗНО)

ІТ-бакалаврат підходить тим, хто має свідоцтво про середню освіту або диплом спеціаліста (коледж/технікум) і бажає ввійти в ІТ з 0.

Дізнайтесь всі деталі про ІТ-бакалаврат: посилання

А як щодо магістратури?

ІТ-магістратуру Neoversity створено у партнерстві з європейським колегіальним ВНЗ — WOOLF. Neoversity є одним із 22 коледжів-партнерів Woolf по всьому світу. Більше про WOOLF: посилання

Ми поєднали 9+ років досвіду в професійній IT-освіті та європейські стандарти наших партнерів WOOLF, щоб створити інноваційну вищу освіту в IT. 

Наші студенти здобувають ступінь Master’s in Science in Computer Science EQF7 (90 ECTS).

ІТ-магістратура підходить для тих, хто вже має диплом бакалавра чи магістра (будь-якої спеціальності), що бажають прокачати та поглибити свої знання в ІТ, або вийти на міжнародний ІТ-ринок.

Що отримують наші студенти:

  • Європейський диплом, що визнано в 51 країні, в тому числі США та Канада
  • Всі матеріали та домашки на нашій власній освітній платформі з імплементованим ШІ 
  • Гнучкий графік лекцій, щоб комфортно поєднувати з роботою та особистим життям
  • Навчаємо українською, але захист диплом англійською 

Для вступу:

  • Диплом бакалавра або магістра чи спеціаліста з будь-якої спеціальності, не обов’язково технічної
  • Ніяких іспитів (ЄВІ/ЄФВВ), приймаємо за результатами особистої співбесіди 

Ми готові навчати всіх, хто сам готовий навчатися, і розуміє цінність освіти.

Дізнайтесь все про програму та напрямки ІТ-магістратури: посилання

Факультети Neoversity

ІТ-бакалаврат Software Engineering 

Наразі на бакалавраті в Neoversity ми навчаємо за спеціальністю Software Engineering (Інженерія програмного забезпечення). Це може стати вашим потужним стартом в ІТ.

ІТ-магістратура: 4 факультети

На магістратурі Neoversity 4 факультети, як в Гоґвортсі, де кожен може знайти свій напрямок до душі.

DATA SCIENCE & DATA ANALYTICS

Для кого цей факультет? 

Системний, аналітичний склад розуму, комфортно почуваються серед цифр, таблиць і формул. Пишаються своїми інтелектуальними здібностями. Надихаються можливістю їх монетизувати.

Детальніше про програму та формат: посилання

CYBER SECURITY

Для кого цей факультет?

Якщо ви любите розв'язувати складні завдання та бажаєте робити світ безпечнішим, кібербезпека може бути ідеальним кар'єрним шляхом. Підходить для тих, хто має аналітичний склад розуму, увагу до деталей, інтерес до технологій, готовність постійно навчатися, високий рівень етичності та відповідальності.

Детальніше про програму та формат: посилання

SOFTWARE ENGINEERING

Для кого цей факультет?

Ця спеціальність вимагає уваги до деталей, здатності працювати в команді та добре розуміти потреби користувачів. Вона підходить для людей, які хочуть створювати нові програмні продукти, вдосконалювати існуючі системи та прагнуть постійного професійного розвитку в динамічному технологічному середовищі. 

Детальніше про програму та формат: посилання

PRODUCT DESIGN & HUMAN-COMPUTER INTERACTION  

Для кого цей факультет?

Якщо ви вже в дизайні, тут ви зможете доповнити свої знання навичками розробки та аналітики та вийдете на новий рівень карʼєри.

Ця спеціальність вимагає розуміння психології користувачів, уваги до деталей та здатності бачити продукт очима кінцевого користувача. Вона ідеальна для людей, які хочуть створювати продукти, що забезпечують комфортний та ефективний досвід взаємодії з технологіями, і які прагнуть поєднати дизайн з аналітичними підходами для створення інноваційних рішень у цифровому світі.

Детальніше про програму та формат: посилання

Які предмети треба знати, щоб вступити на програміста

Ми не вважаємо, що є шкільні предмети, які треба обов’язково знати, щоб потрапити в ІТ. Однак, якщо у вас були конкретні вподобання або здібності в певних шкільних предметах, ось деякі напрямки, які можуть вас зацікавити:

  • Якщо вам подобаються малювання, дизайн або інші творчі заняття, зверніть увагу на спеціальності, пов’язані з UX/UI дизайном, мультимедійними технологіями та розробкою візуального контенту.
  • Якщо вас завжди цікавили математика, інформатика, фізика або ви захоплюєтесь вирішенням складних задач — програмування, розробка алгоритмів, аналіз даних і штучний інтелект можуть стати вашим ідеальним вибором.

Сфера ІТ надзвичайно різноманітна, і кожен може знайти своє місце в ній. Технічні спеціалісти та творчі особистості — кожен може знайти свою нішу в ІТ.

Скільки років треба вчитися на програміста

Навчання на програміста зазвичай займає 3-4 роки для здобуття ступеня бакалавра. І додатково 1,5-2 роки для ступеня магістра. Однак багато програмістів починають практикувати та отримувати реальний досвід ще під час навчання. 

Технології в ІТ постійно розвиваються, тож процес навчання часто триває постійно, навіть після отримання диплома. 

Кваліфіковані спеціалісти в ІТ розуміють – поки технології не стоять на місці, вони теж не повинні. ІТ — це постійний розвиток та вивчення нового. Не забувайте, що життя – це рух, тож рухайтесь вперед до своїх мрій, інвестуйте в себе та своє навчання, а ми забезпечимо вам якісну та сучасну освіту.Бронюйте безоплатну консультацію з нашими фахівцями, поговоримо про ваші перспективи на навчанні в Neoversity та після нього 😉