Що таке кібербезпека

Авторка статті:
Поліна Власенко-Осипова
Поліна Власенко-Осипова
SMM at Neoversity

Поняття кібербезпеки нерозривно пов’язане із стрімким розвитком високих технологій. Завдання кібербезпеки — захищати від несанкціонованого доступу пристрої і системи. Саме на це спрямовані зусилля фахівців даної галузі. Але часто звичайна людина, яка заходить в Інтернет працювати, читати новини, не уявляє, скільки зусиль вартує комп’ютерна безпека, скільки нюансів кібербезпеки необхідно врахувати. І все це робиться для того, щоб у безпеці були персональні дані і навіть фінанси користувачів.

Основи кібербезпеки

Кібербезпека забезпечує конфіденційність, цілісність і доступність даних. Якщо фізична безпека спрямована на захист від злочинної діяльності, то кібербезпека сприяє захисту програм. І мета усіх цих заходів спільна: 

  1. запобігання загрозам
  2. реагування на шкідливі дії
  3. припинення шкідливих дій. 

У цих трьох напрямках працюють спеціалісти із кібербезпеки, щоб створити середовище, максимально позбавлене загроз. Вони дбають про те, щоб не залишити зловмисникам жодного шансу. 

Освітня програма кібербезпека є досить новою для української науки, вивчається в університетах та на професійних курсах і передбачає опанування принципів розробки антивірусних програм, а також захисту мережі. 

Завдання кібербезпеки

Кібербезпека та захист інформації — це перш за все про ідентифікацію загроз на всіх рівнях та вжиття потужних і ефективних превентивних заходів. Кібербезпека стимулює продуктивність і впровадження інновацій, адже користувачі працюють більш впевнено і ефективно, коли знають, що фахівець із кібербезпеки забезпечив захист їх комунікацій у мережі. Якби не ці спеціалісти, ризик постраждати від неправомірних дій онлайн був би надто високим.

І саме це призвело би до гальмування таких сфер, як онлайн-платежі, інтернет-комерція. Натомість зараз у цих нішах найбільші гравці отримують надприбутки, мають бренди, про які говорить увесь світ, а користувачі у захваті від зручності сервісів. Фактично, кібербезпека є рушійною силою еволюції високих технологій. 

Доступ до мережі означає доступ до частини інформації; доступ до сервера або контролера домена зазвичай означає контроль над всією інформацією всередині компанії. І це дуже небезпечне явище: воно ставить під загрозу репутацію, нормальне функціонування бізнесу або державної структури. 

Тому надважливим є забезпечення захисту мережі на всіх рівнях. Спеціальність кібербезпека охоплює як теоретичні основи, так і засвоєння методів захисту на практиці. Студенти під час штучного створення певних ситуацій, коли захист необхідний, засвоюють методи протидії загрозам. 

Основні загрози кібербезпеці

Навчання починається з основ. Студенти дізнаються про типи і класифікацію загроз різного рівня. Треба зазначити, що нові типи небезпек з’являються постійно. І в цьому — основна проблема підготовки студентів цього напряму у ВУЗах. Часто має місце застаріла технічна база, що робить навчання менш сучасним, динамічним і цікавим. 

По мірі того, як у відповідь на пандемію COVID-19 світ перейшов до більш віддаленої моделі роботи, у просторі кібербезпеки з’явилися зовсім нові, невідомі раніше загрози. Відбувся вихід на новий рівень технологічного ландшафту. 

Проаналізуємо загрози та дамо характеристику їм. 

Зловмисне програмне забезпечення

Люди, що не мають айті-освіти часто його називають просто вірусами. Шкідливе програмне забезпечення оточує нас з кінця 90-х. Скільки будуть комп’ютери, стільки зловмисники і створюватимуть цих “шкідників”.

Приклад того, на що здатен вірус:

  • рекламне ПЗ, можуть викрадати файли cookie та історію пошуку;
  • програми-шпигуни можуть красти дані;
  • фішингові сайти створюють для того, щоб легко заволодіти коштами користувача: вони ніби є маскою, яку на себе “надягає” сайт-шкідник, нагадуючи оригінальну сторінку за зовнішніми ознаками;
  • програми-шифрувальники: ті самі, які рано чи пізно стають відомими майже усім досвідченим користувачам, суть їх полягає у вимаганні коштів за розблокування системи;
  • атака Man-in-the-Middle полягає у перехопленні інтернет-пакетів, тобто зловмиснику стають відомі усі дії, які користувач здійснює в Інтернеті. 

Важко перерахувати усі виклики, з якими щодня доводиться стикатися фахівцям з кібербезпеки. 

Методи забезпечення кібербезпеки

Кібербезпека інформаційних технологій та систем охоплює такі заходи:

  • захист від вірусів;
  • захист від хакерських атак;
  • запобігання підробці даних та іншим діям. 

У багатьох компаніях розробляються чіткі алгоритми для протидії загрозам. Вони доносяться не лише до айті-підрозділів, а і до інших відділів. Тому важливо розуміти, що спеціалісти із кібербезпеки навчають її принципам увесь колектив. Тут один у полі не воїн. 

Чим відрізняється кібербезпека від інформаційної безпеки

Кібербезпека в епоху цифрової економіки – це безпека ІТ систем (обладнання та програм). Інформаційна безпека – це безпека інформації. Отже, тотожними такі поняття не можна назвати.

Хто займається кібербезпекою?

Фахівець з кібербезпеки займається захистом комп’ютерних систем і мереж від кіберзагроз. Він виявляє і блокує дії зловмисників. 

Щоб стати таким спеціалістом, потрібні курси або університетський диплом. Той, хто бажає у цій сфері стати науковцем, обирає магістратуру. 

Професія кібербезпека

Щоб працювати за фахом, спеціалістам із кібербезпеки, як правило, потрібен не лише диплом, але і сертифікат. 

Сертифікати з кібербезпеки можуть бути корисними для ІТ-фахівців на будь-якому рівні. 

Сертифікація з IT-кібербезпеки має кілька важливих переваг:

  1. Підтвердження знань і навичок: сертифікат підтверджує, що фахівець має певний рівень знань та навичок. Якщо ви будете претендентом на вакансію, за наявності сертифіката у вас буде більше шансів без стажування потрапити на посаду. 
  2. Підвищення довіри: сертифікація створює додатковий рівень довіри також для ваших клієнтів. Якщо ви будете працювати індивідуально як фрилансер, як підприємець, це особливо важливо. 
  3. Професійний розвиток: без нього не можна бути в курсі останніх тенденцій, а саме це і вирізняє цінного фахівця з інформаційної безпеки та кібербезпеки. 
  4. Кар’єрне зростання: наявність сертифікату відкриває двері до керівних посад. Саме тому лише диплома, отриманого 10-15 років тому, недостатньо. Знання у цій сфері застарівають дуже швидко. 

Час тримати себе в тонусі, якщо ви бажаєте мати більше перспектив! Робота в сфері кібербезпеки знайдеться легко, якщо ви присвятите більше часу навчанню поза межами університету. 

Не бійтеся запитувати досвідчених фахівців щось, що вам не зрозуміло, знайдіть собі ментора. 

Зауважимо, що це стосується не лише дипломованих спеціалістів у цій надважливій галузі. кібербезпека стала питанням не лише для ІТ-відділу, але й для всієї компанії. Долучаються до цієї роботи відразу кілька відділів, тому бажано, щоб і керівництво компанії мали відповідні знання та навички, а не тільки ІТ-департамент. 

Чи варто йти вчитися на кібербезпеку

Подивіться на статистику зарплат на сайті Work.ua:

Отже, оплата достойна, а керівні посади у цій галузі цінуються ще більш високо. І завжди ви будете мати роботу, оскільки нові виклики перед спеціалістами із кібербезпеки постають щодня. І на них треба знаходити гідну відповідь, достойну, ефективну противагу. 

Перспектива професії кібербезпека та захист інформації

Можна піти кількома шляхами: позиції варіюються від аналітиків кібербезпеки та інженерів безпеки до фахівців з управління інцидентами та ризиками. Досить цікавими, перспективними та високооплачуваними є дослідження та розробка. 

Урядові установи, телекомунікації мають зараз підвищену потребу у таких професіоналах. Охорона державної та військової таємниці є потужним викликом. Проблематика тільки розширюється. Наявність глибоких знань та практичних навичок допоможе претендувати на вакансії на державних та військових посадах. Головне питання постає: як обрати правильно навчальний заклад, щоб марно не витратити значні кошти та кілька років або місяців, якщо мова іде про короткострокові курси?

У чому полягає робота з кібербезпеки?

Ця робота полягає в забезпеченні безперебійного функціонування засобів програмного захисту та комунікації з іншими підрозділами, щоб забезпечити виконання профілактичних дій проти кіберзагроз.

Під контролем фахівців із кібербезпеки перебуває робота апаратної частини, але за потреби вони користуються навичками написанням коду. Тобто на виході спеціаліст здатен створити свій власний антивірус, який захистить мережу, домен та інформацію на комп’ютерах. 

Хороший фахівець не буде розгрібати наслідки атаки. Він просто зробить усе можливе, щоб у його компанії або держструктурі не сталося такого інциденту. 

Кібербезпека що потрібно знати

Що має знати фахівець із кібербезпеки: 

  • Теорія кібербезпеки: усі ті принципи і процеси, які власне становлять захист від загроз.
  • Класифікацію загроз: у межах цієї теми студенти вивчають типологію за кількома ознаками усіх небезпек, які чатують на користувача у Мережі. 
  • Розуміння правових аспектів у сфері кібербезпеки: юридична грамотність у цьому питанні нікому ще не завадила. 
  • Антивірусне програмне забезпечення: яке буває, як працює, як можна створити з нуля.
  • Практики управління ризиками: у межах цієї теми вивчається профілактика кіберзагроз.

Це — мінімальна база знань та навичок, без якої не може працювати той, хто опікується профілактикою та усуненням мережевих загроз. Постійне навчання протягом кар’єри та практика підтримують знання актуальними.

Які мови програмування вчать на факультеті кібербезпеки

Щоб стати сучасним фахівцем-приборкувачем кіберзагроз, вам точно не може вистачити 2-3 мов програмування. Тому що зараз стільки специфічних завдань, стільки типів пристроїв, що одна мова просто ніяка не охопить їх. Ви вивчатимете С++, Visual C++, Visual C#, Java, Android API, MySQL тощо. І чим більше мов ви знатимете, тим більш цінним спеціалістом будете. Вам потрібно буде самостійно практикуватися, бо у межах курсів чи університетської програми усі ці мови програмування подаються досить-таки в оглядовому вигляді, з огляду на певний брак часу. 

Не припиняйте читати, відвідувати спеціалізовані заходи, проходити стажування. І тоді диплом, який ви отримаєте, справді буде доказом високої компетенції. 

Кібербезпека: де можна працювати

Вам відкриті дороги до органів державної влади та управління, приватних компаній, як українських, так і міжнародних різної величини. Потрібні фахівці з кібербезпеки і у військовій сфері. 

Як знайти роботу спеціалісту з кібербезпеки

До ваших послуг:

  • сайти із працевлаштування;
  • Державна служба зайнятості;
  • канали, спільноти, соцмережі;
  • ярмарки вакансій;
  • сарафанне радіо.

Першу роботу радимо шукати ще з моменту, коли ви навчаєтесь. Це дозволить швидше просуватися по кар’єрних сходах, отримувати практичні знання і, звичайно, фінансову незалежність. 

Є прямий зв’язок між тим, як ви вже зараз навчаєтесь, і тим, чи захочуть вас кращі компанії бачити у своїх лавах. 

Ви можете порадитись з кар’єрним консультантом щодо складання резюме та проходження успішної співбесіди. Не відмовляйтесь від тестового завдання і пам’ятайте, що з вашого боку іде також оцінка компанії. І щоб її зробити, ще перед співбесідою бажано дізнатися більше про неї. 

Вакансії спеціаліста з кібербезпеки 

Обирайте серед тих, які одночасно відповідають вашим зарплатним очікуванням та здобутим навичкам. Врахуйте, що зараз популярним є віддалений формат роботи, що не тільки дає почуття більшої свободи, але і дозволяє шукати не тільки в Україні. Ви можете перебувати будь-де і виконувати свою роботу на найвищому рівні. 

Спеціаліст з кібербезпеки зарплата в Україні

В залежності від регіону та самої вакансії, рівня фахівця зарплата варіюється. За даними Ворк юа ми бачимо, що цілком можна розраховувати на 27 500 грн. Якщо ви — спеціаліст початкового рівня, то у таких регіонах, як Сумщина ваш щомісячний дохід може складати близько 13000-15000 грн. 

Найкраща ситуація із зарплатами зараз у Києві та на Заході України. Подекуди можна зустріти вакансії із з/п 70000-75000 грн і більше. Звісно, ви маєте знати англійську мову досконало, щоб працювати на них, а також досвід на керівних посадах та навички програмування на кількох мовах на просунутому рівні. 

Де навчатись на спеціаліста з кібербезпеки

Ви можете:

  • закінчити короткострокові курси;
  • закінчити бакалаврат;
  • стати студентом та здобути ступінь магістра.

Зараз існують програми навчання для тих, хто хоче отримати дійсно якісну освіту з кібербезпеки, що відповідає вимогам ЄС, США, Канади. Ви можете, наприклад, обрати програму навчання в Neoversity. Скористайтеся найкращими умовами вступу без тестів та іспитів, за мотиваційним листом. 

Факультет кібербезпеки Cybersecurity в Neoversity

На вас чекає захопливе навчання, максимально наближене до реальної роботи в IT, тому ви будете точно знати, наскільки вам вдасться бути професіоналом у сфері кібербезпеки. 

Переваги факультету кібербезпеки Neoversity:

  • Власна розробка GoIT
  • Навчальний модуль від Woolf
  • Навчання 100% онлайн
  • Повага до студента
  • Зручний формат та графік навчання, підлаштований під вас
  • Немає бюрократії

Найкращі викладачі допоможуть розібратися у найважчих аспектах фаху, а засвоєнню матеріалу сприятимуть живі зустрічі. 

Час обирати майбутнє з Cybersecurity ! Для уточнення будь-яких питань щодо вступу зв’яжіться з нашими консультантами.