Яку IT спеціальність вибрати у ВУЗІ

Авторка статті:
Поліна Власенко-Осипова
Поліна Власенко-Осипова
SMM at Neoversity

Питання вибору спеціальності є ключовим для випускника. Напрямки в іт представлені настільки широко, що і хлопці, і дівчата можуть себе знайти саме у цій сфері. Зараз відбувається руйнування гендерних стереотипів. Ми можемо впевнено сказати: успіх в інформаційних технологіях від статі не залежить!

Одне невелике застереження: не варто думати, що сама по собі сфера високих технологій дасть грошей просто так. Потрібна якісна освіта та постійна праця, направлена на самовдосконалення. Спеціальностей багато, і необхідно шукати ту, яка відповідає вашим здібностям. А коли ви нарешті визначитесь, пошукайте виші, які дають якісну освіту. Освоїти IT-спеціальність під час навчання необхідно на практичному рівні. А інакше ваші знання нічого не варті. 

Подумайте неодмінно і про вашу мобільність та вільний вибір країни проживання. Ключовим моментом є визнання диплома не лише в Україні. За кордоном it фахівців очікує безліч перспектив. 

Які бувають it спеціальності

Напрямки в іт сфері можуть бути пов’язані як з розробкою, так і з дизайном, так і з управлінням проєктами, залученням клієнтів, кібербезпекою, робототехнікою, технічною підтримкою тощо. Є чимало нетехнічних спеціальностей, зокрема, пов’язаних з рекрутингом або веденням клієнтів. Ви будете більше взаємодіяти з людьми, навички написання коду у цьому випадку не настільки необхідні. Проте, у цій ніші завжди буде вітатися технічний бекграунд, щоб можна було розраховувати на більшу лояльність роботодавця. 

Приклад: ви наймаєте розробника. Маєте знати, як йому поставити завдання і як оцінити його виконання. Або у випадку роботи з клієнтом: ви маєте знати життєвий цикл продукту та що відбувається під час розробки. Чим більше процесів ви будете розуміти, тим краще донесете клієнту цінність. 

Щодня ми бачимо від молоді запит: як обрати професію в іт? Ми наголошуємо на тому, що сьогодні за бажання можна опинитися в IT навіть без технічної освіти. На найнижчі посади початкового рівня вас візьмуть і “виростять” у компанії. Проте прийде час, коли ви самі задумаєтесь про диплом. Корпоративного університету буде замало для топових позицій, керування департаментом. Вища освіта — неминучий етап, якщо ви людина хоч трохи активна та не звикли бути осторонь власного майбутнього. 

Звісно, якщо ви вирішили здобути-таки вищу освіту у сфері інформаційних технологій, дивіться не тільки варіанти фаху, а і рейтинг вузів за it спеціальностями. 

Деякі приватні виші України дають знання не гірші, а у деяких випадках кращі, ніж державні. Це пов’язано із створенням матеріально-технічної бази високого рівня. Звісно, що без праці викладачів, що працюють за авторськими програмами і методиками, успіх неможливий. 

Найпопулярніші it спеціальності

Професії в айті сфері 2024 найчастіше пов’язані з розробкою, програмною інженерією, дизайном. Отже, обирайте найкращі it спеціальності, затребувані на ринку праці! 

Python-розробник (Python-developer)

Популярність обумовлена універсальністю цієї мови програмування. Python широко використовується для написання мобільних додатків, ігор, скриптів. Цю мову програмування відрізняє найпростіший синтаксис.

Зарплата молодших розробників Python в Україні становить 600$ на місяць (дані сайтів із працевлаштування). Середні та старші розробники можуть отримувати до 1700 і 3500$ відповідно. А за кордоном можна отримати зп близько $100,000 на рік, про що пише osvita.ua. Як-то кажуть, вистачить на хліб з маслом, та ще й з ікрою. 

Веброзробник (Web-developer)

Розробляє мобільні додатки, сайти. Веброзробку розділяють на frontend і backend.

Frontend відповідає за роботу на стороні клієнта. Це відображення сторінок, швидкість завантаження, коректність роботи інструментів онлайн-продажів тощо. 

Backend —  за все, що відбувається на стороні сервера, наприклад, такий спеціаліст працює із базами даних. 

Backend-розробник, згідно з даними Work.ua, у середньому заробляє 45000 грн. Frontend-розробник отримує 30000 грн. У світі ситуація в цілому краща: там для Backend-розробника $2000 на місяць — не межа (layboard.com). 

Програмний інженер (Software engineer) 

Фахівець, який займається розробкою програмного забезпечення, пише саму програму, налагоджує її роботу, оптимізує код. Професія пов'язана з постійною аналітикою та знанням кількох мов програмування. Остання вимога ключова: їх кількість за останні 10 років зросла. І такий фахівець має бути універсальним, це вимога часу. Cередня заробітна плата в Україні становить 2400$/місяць (сайти із працевлаштування). 

Проте це далеко не всі спеціальності в іт, і ми у Neoversity готові запропонувати альтернативу для тих, хто себе бачить у таких галузях, як: кібербезпека, Data Science & Data Analytics, Product Designer. Ви отримаєте глибокі, актуальні, фундаментальні знання, практичні навички та нетворкінг. 

Короткий огляд it спеціальностей допоможе визначитися. Ви можете ознайомитися з особливостями кожного фаху у нас на сайті та задати питання, які будуть виникати, консультанту. 

Потурбуйтесь про власне майбутнє! Навчання it спеціальностям у нас проводять висококваліфіковані викладачі, що мають практичний досвід у напрямках в it, які читають. 

Найбільш високооплачувані спеціальності у it сфері

Ми хочемо, щоб молоді українці заробляли більше у будь-якій країні світу та пропонуємо опанувати фах, який оплачується найкраще. Перспективні спеціальності it відкривають нашій талановитій молоді двері у майбутнє. Викладач стає лише провідником на цьому шляху. 

Спеціальність кібербезпека

В Україні спеціаліст із кібербезпеки має, за даними сайтів із працевлаштування, середню зарплату 27 500 грн. Але заробити 75000 грн і більше не є проблемою для досвідченого фахівця.

За кордоном будете мати дохід $4000-5000 на місяць (країни ЄС, за даними layboard.com). Усе залежить від досвіду, скілів, самої компанії та країни, де ви захочете працювати. Звісно, це можна буде робити принаймі частково віддалено. 

 Спеціальність Data Science

В середньому «Data scientist» в Україні заробляє 30000 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 626 вакансій, розміщених на Work.ua 

Що стосується закордонних можливостей, то вам можуть запропонувати зарплату $1750 і вище, як про це пише DOU. 

Спеціальність Data Analyst

В середньому «Data analyst» в Україні заробляє 30000 грн. Це медіана заробітних плат за даними з 633 вакансій, розміщених на Work.ua із таким заголовком. За кордоном є шанс мати вищі статки, працюючи за цим цікавим сучасним напрямком. Інколи різниця у заробітках може досягати 2 рази. Це все залежить від країни, досвіду та вимог до фахівця. 

Спеціальність з розробки програмного забезпечення Software Engineering

Cередня заробітна плата в Україні становить 2400$/місяць (сайти із працевлаштування). 

Спеціальність Product Design

Сайт ua.jooble.org наводить цифру медіанної зарплати фахівця в Україні на рівні 82 863 грн. Наведемо приклад Німеччини: продакт-дизайнер-початківець заробляє від €40 тис. на рік до податків, дизайнер середнього рівня — €60-70 тис., сеньйор — €80-90 тис. ., а лід — від €90 тис. і більше (skvot.io). Рамки ви встановлюєте самі. Звісно, на перших порах будете заробляти 600-700 доларів, знаходячись в Україні. Далі залежить від того, як зможете себе показати. Якщо вибір it спеціальності зроблено правильно, пройдене якісне навчання, успіху не доведеться довго чекати. 

Отже, ми розглянули найбільш популярні it спеціальності, але варто подумати про те, як ринок праці трансформується в майбутньому. 

IT спеціальності майбутнього

Оскільки ми бачимо розвиток штучного інтелекту, особливо бурхливий у 2020-х роках, постає питання, наскільки відбудуться зміни та які нові it спеціальності будуть наступати на п’яти традиційним. 

Спеціальність human computer interaction

Цей напрям передбачає створення штучного інтелекту та управління ним. Обравши цей фах, ви зможете вивчити можливості взаємодії людини і комп’ютера для виконання різнопланових задач. Саме таким ми бачимо майбутнє сфери високих технологій. З часом будуть з’являтися відповідні it спеціальності у вузах, але для цього потрібна підтримка з боку держави та розуміння трансформації IT, яка відбувається. Зараз можна зустріти поодинокі курси. 

Архітектор хмарних рішень

Фахівець, який займається всім, пов'язаним з віртуальною стороною бізнесу: програмними платформами і серверами. У «хмарі» зберігається вся інформація, яка потребує забезпечення стабільної роботи. Уже зараз хмарні технології завоювали світ, і далі залежність від фізичних носіїв інформації буде тільки послаблюватись. 

IT спеціальності для дівчат

Зверніть увагу на такі спеціальності:

  • WEB-дизайнер.
  • Графічний дизайнер.
  • PM. 

Вони максимально творчі. Також можете спробувати себе у просуванні сайтів та сторінок соціальних мереж. Варто розуміти, що це не означає, що дівчина не може спробувати себе у видах it спеціальностей, характерних для хлопців. 

 IT спеціальності для початківців

Ми притримуємось думки, що немає такого фаху, який би підійшов початківцю більше за інші. Насправді, на початку свого трудового шляху після закінчення вищу початківцями є усі. Немає “простих” і “складних спеціальностей. Є ті, які вам будуть підходити, а є — які ні. Це — норма!

Які it спеціальності затребувані

Зараз поширеними є напрямки штучного інтелекту та великих даних. Творчі особистості легко знайдуть себе у PRODUCT DESIGN. Для України критично важливою у 2024 році є кібербезпека. 

Де вчитись в ВНЗ України на it спеціальності

Є великий вибір державних і приватних вишів, а для тих, хто дуже поспішає, доступні короткострокові курси. Є навіть такі ВУЗи, що пропонують повністю дистанційне навчання та вступ без тестів. Велику роль відіграє у процесі відбору мотиваційний лист. 

Вища технічна освіта з it спеціальності в Neoversity

Ми створили кращі умови для цікавого та творчого навчання молоді! Обирайте сучасне дистанційне навчання на it спеціаліста з потужною практичною спрямованістю. Усі найкращі IT спеціальності знайдіть у нас:

  • Кібербезпека
  • Data Science
  • Data Analyst
  • Software Engineering
  • Product Design

Зробіть разом із Neoversity впевнений крок до побудови успішної кар’єри в IT. Отримайте ступінь магістра із максимальним комфортом, без зайвої бюрократії. Навчайтесь, де зручно!